Ömer Soyer
Köşe Yazarı
Ömer Soyer
 

AZ YAKIT TÜKETİMİNİN PÜF NOKTASI

Ülkemizdeki Petrol tüketiminin %8'i yerli üretimle karşılanırken %92 oranında dışa bağımlı bulunmaktayız.Araçlarda ve evlerde sıvı yakıt kullanılırken" Türkiye'nin cari açığını azaltmak,ekonomiye katkı sunmak,çevre sağlığına fayda sağlamak için daha itinalı ve düzenli az yakıt tüketme gayreti içerisinde olmamız gerekmektedir. Istatistiklere göre kombilerde %20 düşürmek bir milyar dolarlık tasarruf sağlandığı ifade edilmektedir.Bu itibarla 1 veya 2 derece düşürmekle ne olur düşüncesini bir kenara bırakmamız gerekir. Türkiye genelini düşündüğümüzde böyle bir uçuk rakam çıkıyorsa toplum olarak sıvı yakıtta azami tasarrufa gitmek hepimizin en öncelikli vatandaşlık görevidir. Türkiye'de artan araç sayısına bakıldığında az yakıt tüketiminin önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Peki az yakıt tüketmenin olasılığı var mı? diye soracak olursak, aşağıdaki açıklamalar elbette var olduğunu ortaya koymaktadır. Öncelikle araçlarımızın periyodik bakımlarını  zamanında ve doğru yerde yaptırmamız gerekmektedir.  Benzinli araçlarda" Bujiler, Karbüratör ve Enjeksiyonların bir test merkezinde  bakımlarını yaptırmak elbette  faydalı olacaktır. Dizel araçlarda ise eski modellerde Mekanik Pompa ve Enjektörlerin bakım ve ayarlarını , yeni modellerde COMMON-RAİL Elektronik Ateşleme Sistemi olan araçların bakımını "SOYLU POMPA DİZEL SERVİS'TE" son teknoloji cihazlarla  ücretsiz olarak arıza tespitlerini yaptırmanız büyük fayda sağlayacaktır. Bunların yanı sıra Hava Filtresini değiştirmeyi ihmal etmeyin. Bol,temiz hava ve oksijen yakıtınızın önemli oranda düşüşünü sağlayacaktır.Daha da önemlisi araçların az yakıt yakması için sürücülerin gaz fedalı ile de dost olması gerekmektedir.Bazı sürücülerin yakın mesafelerde kısa aralıklarla gaz basıp bırakmaları %5'ten fazla yakıt yanmasına yol açmaktadır. 1. vites yola devam etmek için değil araç kalkışı için kullanılır.Şayet 1. ve 2. viteslerde bir müddet gaza basılarak yol alınırsa yakıt tüketimi önemli oranda  artar. Her vites değişiminden sonra gaza yüklenerek değil ,çeyrek pedal gazla yetinerek sürat artırmanız daha az yakıtla daha uzun mesafe kat etmenizi saģlayacağından,paranız cebinizde kalacaktır. Bir diğer husus ise ucuz ve menşei güven vermeyen yakıt istasyonlarından yakıt almanız asla menfaatinize değildir. Pompa ve Enjektörlerde açacak olduğu aarızalar sebebiyle daha büyük zarara yol açacaktır. Rampa yukarı çıkışlarda Klimayı kapatmanız, lüzumsuz yükten kaçınmanız,seyir halindeyken aracın camlarını kapalı tutmanız,lastik havalarını arada kontrol ettirmeniz yakıt tüketimini önemli oranda azaltıp  tasarruf sağlayan diğer unsurlardır. Mevcut olan tavsiyelere uymanız hem kendi bütçenize katkı sağlamanız, hem de devletimizin bütçesine büyük oranda katkı sağlamanız anlamına gelmektedir. UNUTMADAN "Hepimizin Trafik kurallarına uyması dileğiyle" esen kalın Saygılarımla...
Ekleme Tarihi: 19 Aralık 2023 - Salı
Ömer Soyer

AZ YAKIT TÜKETİMİNİN PÜF NOKTASI

Ülkemizdeki Petrol tüketiminin %8'i yerli üretimle karşılanırken %92 oranında dışa bağımlı bulunmaktayız.Araçlarda ve evlerde sıvı yakıt kullanılırken" Türkiye'nin cari açığını azaltmak,ekonomiye katkı sunmak,çevre sağlığına fayda sağlamak için daha itinalı ve düzenli az yakıt tüketme gayreti içerisinde olmamız gerekmektedir.

Istatistiklere göre kombilerde %20 düşürmek bir milyar dolarlık tasarruf sağlandığı ifade edilmektedir.Bu itibarla 1 veya 2 derece düşürmekle ne olur düşüncesini bir kenara bırakmamız gerekir. Türkiye genelini düşündüğümüzde böyle bir uçuk rakam çıkıyorsa toplum olarak sıvı yakıtta azami tasarrufa gitmek hepimizin en öncelikli vatandaşlık görevidir.

Türkiye'de artan araç sayısına bakıldığında az yakıt tüketiminin önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Peki az yakıt tüketmenin olasılığı var mı? diye soracak olursak, aşağıdaki açıklamalar elbette var olduğunu ortaya koymaktadır.

Öncelikle araçlarımızın periyodik bakımlarını  zamanında ve doğru yerde yaptırmamız gerekmektedir.  Benzinli araçlarda" Bujiler, Karbüratör ve Enjeksiyonların bir test merkezinde  bakımlarını yaptırmak elbette  faydalı olacaktır.

Dizel araçlarda ise eski modellerde Mekanik Pompa ve Enjektörlerin bakım ve ayarlarını , yeni modellerde COMMON-RAİL Elektronik Ateşleme Sistemi olan araçların bakımını "SOYLU POMPA DİZEL SERVİS'TE" son teknoloji cihazlarla  ücretsiz olarak arıza tespitlerini yaptırmanız büyük fayda sağlayacaktır.

Bunların yanı sıra Hava Filtresini değiştirmeyi ihmal etmeyin. Bol,temiz hava ve oksijen yakıtınızın önemli oranda düşüşünü sağlayacaktır.Daha da önemlisi araçların az yakıt yakması için sürücülerin gaz fedalı ile de dost olması gerekmektedir.Bazı sürücülerin yakın mesafelerde kısa aralıklarla gaz basıp bırakmaları %5'ten fazla yakıt yanmasına yol açmaktadır. 1. vites yola devam etmek için değil araç kalkışı için kullanılır.Şayet 1. ve 2. viteslerde bir müddet gaza basılarak yol alınırsa yakıt tüketimi önemli oranda  artar. Her vites değişiminden sonra gaza yüklenerek değil ,çeyrek pedal gazla yetinerek sürat artırmanız daha az yakıtla daha uzun mesafe kat etmenizi saģlayacağından,paranız cebinizde kalacaktır.

Bir diğer husus ise ucuz ve menşei güven vermeyen yakıt istasyonlarından yakıt almanız asla menfaatinize değildir. Pompa ve Enjektörlerde açacak olduğu aarızalar sebebiyle daha büyük zarara yol açacaktır.

Rampa yukarı çıkışlarda Klimayı kapatmanız, lüzumsuz yükten kaçınmanız,seyir halindeyken aracın camlarını kapalı tutmanız,lastik havalarını arada kontrol ettirmeniz yakıt tüketimini önemli oranda azaltıp  tasarruf sağlayan diğer unsurlardır.

Mevcut olan tavsiyelere uymanız hem kendi bütçenize katkı sağlamanız, hem de devletimizin bütçesine büyük oranda katkı sağlamanız anlamına gelmektedir. UNUTMADAN "Hepimizin Trafik kurallarına uyması dileğiyle" esen kalın Saygılarımla...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Arif usta
(19.12.2023 22:19 - #198)
Gayet faydalı bir bilgi denemede fayda vardır
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.