Ömer Soyer
Köşe Yazarı
Ömer Soyer
 

CUMHURİYETİN 100.YILINDA..

Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1915'te başlayıp 18 Mart 1916'da sona ermiştir. Savaş tam 14 ay sürmüştür Balkan savaşlarında Osmanlı Devleti'ni güçsüz duruma geldiği düşünülerek ikinci darbeyi indirip İstanbul'u ele geçirelim düşüncesi, İngilizler ,Fransızlar ve Anzaklardan oluşan Ordu Birliği Çanakkale Yarımadası'nda taarruza geçmişlerdi. Amaçları Çanakkale Boğazı üzerinden İstanbul'u ele geçirmekti. Çanakkale'yi Geçilmez kılan üç neden bulunmaktadır. Bunlardan birincisi silah gücü ,ikincisi insan gücü ,üçüncüsü ise iman gücü ile vatan sevgisidir. Ölürsem Şehit kalırsam Gazi ama vatansız asla deyip İngiliz, Fransız, Anzak birliklerine Çanakkale mezar edilmiştir. Türk askerinin iman gücü vatan sevgisi ile kalpleri dolu olan askere komutanı "Senin bir kız evladın dünyaya gelmiş, bir hafta izin vereyim git bir gör evladını "demiş; asker hayır! demiş," Ben cepheden çekilirsem ne Vatan ne Namus ne de Çocuk kalır komutanım " demiştir. Başka bir asker İngilizlerin attığı El bombasını yakalayıp gerisin geri düşman askerine atıyormuş, ama bir bomba elinde patlamış ve eli kopmuş asker seslenmiş "Sağ elim koptu ama Sol elim hala sağlam " dese de bir müddet sonra şehit düşmüştür. Çanakkale'yi Geçilmez kılan Seyit Onbaşı'nın askere alınacağı zaman Annesi ona bir dua öğretmiştir. Oğlum dara düştüğünde bu duayı oku demiştir. Savaş devam ederken kendi etrafındaki askerler birer birer Şehit düşünce tek başına kalan Seyit Onbaşı düşman gemisini durdurmak için 276 kilo ağırlığındaki top mermisini kaldırmaya çalışır bir iki denemede başarılı olamayınca annesinin öğrettiği o dua aklına gelir okur ve 276 kiloluk mermiyi kaldırıp topun namlusuna sürmeyi başarabilir. Nişan alınan mermi İngilizlerin zırh kaplı gemisinin dümen kısmından girerek gemiyi hakimiyetsiz kılmıştır. Bir gece önce Nusret Mayın gemisi Türk yapımı 26 mayını döşediği yere sürüklenerek mayına çarpmış ve aldığı hasarla boğazın derinliklerine gömülerek batmıştır. Savaş bittiğinde Churcill İngiliz Generale sorar " Benim sana verdiğim donanma ile Çanakkale değil Türkiye'nin her yerini almış olman lazımken Sen Çanakkale'yi bile nasıl geçemezsin "İngiliz generalinin şu ifadesi çok manidardır ."Türk askerlerinin göğüslerindeki iman gücü durduğu müddetçe asla yenemeyiz Komutanım demiştir. Peki demiş bizlerde bundan sonra o göğüsteki inanç gücünü boşaltma savaşını başlatıriz demiştir. İşte bu günün gençliği generalin dediği gerçeğe doğru hızlıca ilerlemektedir. Japon bilim insanı demiştir ki " Sizin Çanakkale tarihiniz 40 üniversiteye bedeldir." Gelecek nesilinize Çanakkale'yi iyi anlatın ve bu vatan sevgisini hiç bitmesin.... Saygı ve sevgiyle kalın...
Ekleme Tarihi: 15 Kasım 2023 - Çarşamba
Ömer Soyer

CUMHURİYETİN 100.YILINDA..

Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1915'te başlayıp 18 Mart 1916'da sona ermiştir. Savaş tam 14 ay sürmüştür Balkan savaşlarında Osmanlı Devleti'ni güçsüz duruma geldiği düşünülerek ikinci darbeyi indirip İstanbul'u ele geçirelim düşüncesi, İngilizler ,Fransızlar ve Anzaklardan oluşan Ordu Birliği Çanakkale Yarımadası'nda taarruza geçmişlerdi. Amaçları Çanakkale Boğazı üzerinden İstanbul'u ele geçirmekti.

Çanakkale'yi Geçilmez kılan üç neden bulunmaktadır. Bunlardan birincisi silah gücü ,ikincisi insan gücü ,üçüncüsü ise iman gücü ile vatan sevgisidir. Ölürsem Şehit kalırsam Gazi ama vatansız asla deyip İngiliz, Fransız, Anzak birliklerine Çanakkale mezar edilmiştir. Türk askerinin iman gücü vatan sevgisi ile kalpleri dolu olan askere komutanı "Senin bir kız evladın dünyaya gelmiş, bir hafta izin vereyim git bir gör evladını "demiş; asker hayır! demiş," Ben cepheden çekilirsem ne Vatan ne Namus ne de Çocuk kalır komutanım " demiştir. Başka bir asker İngilizlerin attığı El bombasını yakalayıp gerisin geri düşman askerine atıyormuş, ama bir bomba elinde patlamış ve eli kopmuş asker seslenmiş "Sağ elim koptu ama Sol elim hala sağlam " dese de bir müddet sonra şehit düşmüştür.

Çanakkale'yi Geçilmez kılan Seyit Onbaşı'nın askere alınacağı zaman Annesi ona bir dua öğretmiştir. Oğlum dara düştüğünde bu duayı oku demiştir. Savaş devam ederken kendi etrafındaki askerler birer birer Şehit düşünce tek başına kalan Seyit Onbaşı düşman gemisini durdurmak için 276 kilo ağırlığındaki top mermisini kaldırmaya çalışır bir iki denemede başarılı olamayınca annesinin öğrettiği o dua aklına gelir okur ve 276 kiloluk mermiyi kaldırıp topun namlusuna sürmeyi başarabilir. Nişan alınan mermi İngilizlerin zırh kaplı gemisinin dümen kısmından girerek gemiyi hakimiyetsiz kılmıştır. Bir gece önce Nusret Mayın gemisi Türk yapımı 26 mayını döşediği yere sürüklenerek mayına çarpmış ve aldığı hasarla boğazın derinliklerine gömülerek batmıştır.

Savaş bittiğinde Churcill İngiliz Generale sorar " Benim sana verdiğim donanma ile Çanakkale değil Türkiye'nin her yerini almış olman lazımken Sen Çanakkale'yi bile nasıl geçemezsin "İngiliz generalinin şu ifadesi çok manidardır ."Türk askerlerinin göğüslerindeki iman gücü durduğu müddetçe asla yenemeyiz Komutanım demiştir. Peki demiş bizlerde bundan sonra o göğüsteki inanç gücünü boşaltma savaşını başlatıriz demiştir. İşte bu günün gençliği generalin dediği gerçeğe doğru hızlıca ilerlemektedir. Japon bilim insanı demiştir ki " Sizin Çanakkale tarihiniz 40 üniversiteye bedeldir." Gelecek nesilinize Çanakkale'yi iyi anlatın ve bu vatan sevgisini hiç bitmesin....

Saygı ve sevgiyle kalın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.