Ömer Soyer
Köşe Yazarı
Ömer Soyer
 

YILBAŞINA GİRERKEN…

Yılbaşı bir yılın bitimi yeni bir yılın başlangıcıdır. Türkiye dahil birçok ülkenin kullandığı Miladi takvimdir. Gore Papa Gregorian tarafından yaptırılan takvim miladi takvimdir Bu takvime göre 2004 yılı ilk günü birçok ülkenin resmi tatil günüdür. Hristiyan alemi Hz İsa'nın 25 Aralık tarihindeki doğumunu Noel kutlaması olarak kabul etmekle beraber 31 Aralık gecesi ise Noel kutlamasını yapmaktadır. Hristiyan aleminin kutlamış olduğu Noel bizim için sadece bir takvim olayıdır. Hiçbir dini değeri bulunmamaktadır, aksine Müslüman dünyasının yılbaşı olarak kabul ettiği gün ise Muharrem ayının birinci günüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yüksek Din İşleri kurulu yeni yıl öncesinde özellikle yılbaşının kutlanması konusunda bütün Müslüman alemine fetva olarak yılbaşının kutlanmamasının dinimizde yeri olmadığının altı çizilerek, bunun bir Hristiyan adeti olduğu noktasında açıklama yapıp fetva vermiştir. Yılbaşı kutlamaları münasebetiyle ülkemizde binlerce çam ağacı kesilerek çevre katliamı yapılmasına göz yumulmakta ve tabiata zarar verilmesine yol açılmaktadır. Çan sesi ile uyanan ülkelerde kurban telaşı tatili nasıl ki tuhafsa ezan sesi ile uyunan müslüman Ülkelerde de Noel yılbaşı telaşesi ile hazırlık yapılıp kutlama telaşesi o derece anlamsızdır. Bunun yanında bazı hayvan severler vacip olan kurban ibadeti için katliam yapılıyor derken, haram olan içki masalarında meze yapmak için kesilen yüz binlerce hindi katledilirken asla seslerini çıkarmamaktadırlar. Bunun sebebi son derece açıktır aslında. İçki masasının başında kendi ve kendileri gibi düşünen topluluklara karşı bir yol gösterici misyonu üstlenme çabası bulunmaktadır. Aklı başında bir Müslümanın Yılbaşında aslında  üzülmesi  ve kendini sorgulaması gerekir. Bir yıl ömrümüzden eksilirken Allah’ın emir ve yasaklarına ne kadar uyabildiğini, dini vecibelerini ne kadar yerine getirebildiğini düşünüp sorgulaması gerekir. Acı ,tatlı hatıralarımızı geride bırakarak önümüzde yeni bir yılın  bize neyi getireceğini  bilemezken gelecek  yılı kutlama telaşesi nedendir hala anlamış değilim!.. Gelin bu yılbaşı gecesi daha önceki yılbaşılardan farklı olarak Allah'a daha çok yaklaştığımız daha çok ibadet ettiğimiz daha çok af ve mağfiret istediğimiz, kendimizi daha çok sorgulayıp hesaba çektiğimiz bir gün olsun. Ömrümüzün geri kalanının yaşadığımız yıllardan daha hayırlı olması için dua edelim. Rabbim başta ülkemizi ,milletimizi ve tüm müslüman aleminin geleceğini hayırlara vesile kılsın... Sağlıcakla kalın...
Ekleme Tarihi: 31 Aralık 2023 - Pazar
Ömer Soyer

YILBAŞINA GİRERKEN…

Yılbaşı bir yılın bitimi yeni bir yılın başlangıcıdır. Türkiye dahil birçok ülkenin kullandığı Miladi takvimdir. Gore Papa Gregorian tarafından yaptırılan takvim miladi takvimdir Bu takvime göre 2004 yılı ilk günü birçok ülkenin resmi tatil günüdür.

Hristiyan alemi Hz İsa'nın 25 Aralık tarihindeki doğumunu Noel kutlaması olarak kabul etmekle beraber 31 Aralık gecesi ise Noel kutlamasını yapmaktadır.

Hristiyan aleminin kutlamış olduğu Noel bizim için sadece bir takvim olayıdır. Hiçbir dini değeri bulunmamaktadır, aksine Müslüman dünyasının yılbaşı olarak kabul ettiği gün ise Muharrem ayının birinci günüdür.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yüksek Din İşleri kurulu yeni yıl öncesinde özellikle yılbaşının kutlanması konusunda bütün Müslüman alemine fetva olarak yılbaşının kutlanmamasının dinimizde yeri olmadığının altı çizilerek, bunun bir Hristiyan adeti olduğu noktasında açıklama yapıp fetva vermiştir.

Yılbaşı kutlamaları münasebetiyle ülkemizde binlerce çam ağacı kesilerek çevre katliamı yapılmasına göz yumulmakta ve tabiata zarar verilmesine yol açılmaktadır. Çan sesi ile uyanan ülkelerde kurban telaşı tatili nasıl ki tuhafsa ezan sesi ile uyunan müslüman Ülkelerde de Noel yılbaşı telaşesi ile hazırlık yapılıp kutlama telaşesi o derece anlamsızdır.

Bunun yanında bazı hayvan severler vacip olan kurban ibadeti için katliam yapılıyor derken, haram olan içki masalarında meze yapmak için kesilen yüz binlerce hindi katledilirken asla seslerini çıkarmamaktadırlar. Bunun sebebi son derece açıktır aslında. İçki masasının başında kendi ve kendileri gibi düşünen topluluklara karşı bir yol gösterici misyonu üstlenme çabası bulunmaktadır. Aklı başında bir Müslümanın Yılbaşında aslında  üzülmesi  ve kendini sorgulaması gerekir. Bir yıl ömrümüzden eksilirken Allah’ın emir ve yasaklarına ne kadar uyabildiğini, dini vecibelerini ne kadar yerine getirebildiğini düşünüp sorgulaması gerekir. Acı ,tatlı hatıralarımızı geride bırakarak önümüzde yeni bir yılın  bize neyi getireceğini  bilemezken gelecek  yılı kutlama telaşesi nedendir hala anlamış değilim!..

Gelin bu yılbaşı gecesi daha önceki yılbaşılardan farklı olarak Allah'a daha çok yaklaştığımız daha çok ibadet ettiğimiz daha çok af ve mağfiret istediğimiz, kendimizi daha çok sorgulayıp hesaba çektiğimiz bir gün olsun. Ömrümüzün geri kalanının yaşadığımız yıllardan daha hayırlı olması için dua edelim. Rabbim başta ülkemizi ,milletimizi ve tüm müslüman aleminin geleceğini hayırlara vesile kılsın...

Sağlıcakla kalın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.