Sıcak çarpması kalp ritmini ve tansiyonu vurabilir

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 03.06.2024 - 09:46, Güncelleme: 03.06.2024 - 09:46
 

Sıcak çarpması kalp ritmini ve tansiyonu vurabilir

Bahar serinliğinden bir anda yaz havasına geçtik. Bu yüzden sıcak çarpmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü sıcak çarpması tansiyonu ve kalp atışını değiştiriyor. Sıcak çarpmasının ölüm riski de taşıdığını belirten uzmanlar, bu sırada şoklara karşı uyarıyor.
Havaların bir anda ısınması herkeste şok etkisi yarattı. Sıcak çarpmasından genellikle gençler, yaşlılar, sahada çalışanlar, sporcular ve askerler etkileniyor. Sıcak çarpmasının tedavi durumunda bile yüzde 10 ölüm riski söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, sıcak çarpması anında şok, aritmiler, miyokardiyal iskemi, böbrek yetmezliği ve nörolojik disfonksiyon içeren ölümcül sorunlar yaşanabileceğini bu yüzden tıbbi müdahalenin şart olduğunu belirtiyor.   SICAK ÇARPMASINDA İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI? Sahada görev yapan kişinin giysileri çıkartılmalı, rahatlatılmalı Vücut yüzeyine soğuk su veya buz uygulanabilir Kısa sürede sıvı desteği sağlanmalı Hasta, yönetimin fiziksel soğutmayı içermesi gereken bir acil servise derhal ulaştırılmalıdır. Buzlu suya daldırma en faydalıdır, ancak mümkün değilse, cilde buz paketleri uygulanmalıdır. Terapi ayrıca oda sıcaklığındaki sıvılarla damardan sıvı takviyesi, kan tuzlarinin düzeltilmesini ve titiz kardiyovasküler izleme ve desteği içermelidir. "TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLUYOR" Sıcak çarpmasıyla 40 derecenin üzerinde vücut ısısı, duygu durumu değişikliği, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı ve sık nefes alma gibi sorunlara neden olabilir. Şeker düşmesi bazen eforla sıcak çarpmasına eşlik eder. Sıcak çarpması ritm bozukluklarına, kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve bilinç bozukluklarına da sebep olabilir.
Bahar serinliğinden bir anda yaz havasına geçtik. Bu yüzden sıcak çarpmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü sıcak çarpması tansiyonu ve kalp atışını değiştiriyor. Sıcak çarpmasının ölüm riski de taşıdığını belirten uzmanlar, bu sırada şoklara karşı uyarıyor.

Havaların bir anda ısınması herkeste şok etkisi yarattı. Sıcak çarpmasından genellikle gençler, yaşlılar, sahada çalışanlar, sporcular ve askerler etkileniyor. Sıcak çarpmasının tedavi durumunda bile yüzde 10 ölüm riski söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, sıcak çarpması anında şok, aritmiler, miyokardiyal iskemi, böbrek yetmezliği ve nörolojik disfonksiyon içeren ölümcül sorunlar yaşanabileceğini bu yüzden tıbbi müdahalenin şart olduğunu belirtiyor.

 

SICAK ÇARPMASINDA İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Sahada görev yapan kişinin giysileri çıkartılmalı, rahatlatılmalı

Vücut yüzeyine soğuk su veya buz uygulanabilir

Kısa sürede sıvı desteği sağlanmalı

Hasta, yönetimin fiziksel soğutmayı içermesi gereken bir acil servise derhal ulaştırılmalıdır.

Buzlu suya daldırma en faydalıdır, ancak mümkün değilse, cilde buz paketleri uygulanmalıdır.

Terapi ayrıca oda sıcaklığındaki sıvılarla damardan sıvı takviyesi, kan tuzlarinin düzeltilmesini ve titiz kardiyovasküler izleme ve desteği içermelidir.

"TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLUYOR"

Sıcak çarpmasıyla 40 derecenin üzerinde vücut ısısı, duygu durumu değişikliği, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı ve sık nefes alma gibi sorunlara neden olabilir.

Şeker düşmesi bazen eforla sıcak çarpmasına eşlik eder. Sıcak çarpması ritm bozukluklarına, kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve bilinç bozukluklarına da sebep olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.