İmkanı olmayanlara kötü haber

Eğitim (AA) - Anadolu Ajansı | 07.09.2023 - 11:12, Güncelleme: 07.09.2023 - 11:23
 

İmkanı olmayanlara kötü haber

Destekleme ve yetiştirme kursları ne olacak?
Geçtiğimiz yıllarda Halk Eğitim Merkezleri tarafından imkanı olmayan öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan destekleme kurslarında henüz programı belli olmadı. Kurslarda eğitim verecek öğretmenlerin ise geçtiğimiz yıllarda kendisini yetiştirmiş başarılı ücretli öğretmenlerden seçilirken bu sene Milli Eğitim bakanlığı tarafından akıl almaz uygulama hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından fırsat eğitliğinin sağlanması, imkanı olmayan öğrencilerin ders takviyesi alarak üniversite sınavlarında başarılı olmalarını sağlamak üzere Halk eğitim Merkezi ve akşam sanat okulları bünyesinde destekleme ve yetiştirme kursları açılmıştı. Talimat neye hizmet ediyor. Halk eğitim Merkezlerindeki kurslara ise binlerce ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları giderek okulda öğrendikleri konuları tekrar etme ve pekiştirme imkanına kavuşuyordu. Kurslarda eğitimleri ise kendisini yetiştirmiş, başarılı ücretli öğretmenler veriyordu. Ancak bu yıl Milli eğitim bakanlığı farklı bir uygulamaya giderek, Destekleme ve Yetiştirme kurslarına kadrolu öğretmenlerin verilmesi talimatı verdi. Öğretmenlere staj, eğitimli işsiz sayısında düşme oluyordu.Kurslar, gün boyu devam ettiği için öğrenciler de kendi okullarından arta kalan saatlerinde kurslara devam ederek konu öğrenimlerini geliştirebiliyordu. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nde zaten yetersiz olan öğretmen kadrosunda kurslara nasıl ve hangi kadroluların verileceğine dair bir bilgi yer almadı.Atanamayan öğretmenlerin kurslardan da ayağı kesildi. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında öğrencilere eğitim veren öğretmenler ücretli olduğu için atanamayan öğretmenlere ekonomik olarak destek sağlanıyordu. Ancak Milli eğitim bakanlığı talimatına göre atanamayan öğretmenlerin kurslardan da eli çelikmiş oldu. Bu nedenle üniversitelerde öğretmen olmak için yıllarca çabalayan binlerce öğretmen adayı uygulama ile yine işsizliğe mahkum olacak. Aynı zamanda okullarda eğitim veren öğretmenlerin hangi zaman aralığında Halk Eğitim Merkezindeki Destekleme ve Yetiştirme Kursunda çocuklara yorgun, argın nasıl ders vereceği de belirsizliğini koruyor.Öğrenci ve veliler tedirgin. Çocuklarını iyi bir eğitim alması için çabaladıklarını ancak meddi sıkıntıları nedeniyle Halk Eğitim merkezlerindeki kurslara göndermek zorunda kaldıklarını belirten veliler; “Çocuklarımız günboyu okulunda derse girip mesai sonrası buraya gelecek yorgun öğretmenlerin eline bırakılıyor. Oysa geçmiş yıllarda üniversitelerden mezun olmuş ve başarıya susamış insanlar çocukları eğitiyordu. Artık çocuklarımızın geleceğinden iyice endişe duyuyoruz. Umarız yanlıştan dönülür” diye konuştular.  
Destekleme ve yetiştirme kursları ne olacak?

Geçtiğimiz yıllarda Halk Eğitim Merkezleri tarafından imkanı olmayan öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan destekleme kurslarında henüz programı belli olmadı. Kurslarda eğitim verecek öğretmenlerin ise geçtiğimiz yıllarda kendisini yetiştirmiş başarılı ücretli öğretmenlerden seçilirken bu sene Milli Eğitim bakanlığı tarafından akıl almaz uygulama hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından fırsat eğitliğinin sağlanması, imkanı olmayan öğrencilerin ders takviyesi alarak üniversite sınavlarında başarılı olmalarını sağlamak üzere Halk eğitim Merkezi ve akşam sanat okulları bünyesinde destekleme ve yetiştirme kursları açılmıştı. Talimat neye hizmet ediyor.

Halk eğitim Merkezlerindeki kurslara ise binlerce ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları giderek okulda öğrendikleri konuları tekrar etme ve pekiştirme imkanına kavuşuyordu. Kurslarda eğitimleri ise kendisini yetiştirmiş, başarılı ücretli öğretmenler veriyordu. Ancak bu yıl Milli eğitim bakanlığı farklı bir uygulamaya giderek, Destekleme ve Yetiştirme kurslarına kadrolu öğretmenlerin verilmesi talimatı verdi. Öğretmenlere staj, eğitimli işsiz sayısında düşme oluyordu.Kurslar, gün boyu devam ettiği için öğrenciler de kendi okullarından arta kalan saatlerinde kurslara devam ederek konu öğrenimlerini geliştirebiliyordu. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nde zaten yetersiz olan öğretmen kadrosunda kurslara nasıl ve hangi kadroluların verileceğine dair bir bilgi yer almadı.Atanamayan öğretmenlerin kurslardan da ayağı kesildi. Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında öğrencilere eğitim veren öğretmenler ücretli olduğu için atanamayan öğretmenlere ekonomik olarak destek sağlanıyordu. Ancak Milli eğitim bakanlığı talimatına göre atanamayan öğretmenlerin kurslardan da eli çelikmiş oldu. Bu nedenle üniversitelerde öğretmen olmak için yıllarca çabalayan binlerce öğretmen adayı uygulama ile yine işsizliğe mahkum olacak. Aynı zamanda okullarda eğitim veren öğretmenlerin hangi zaman aralığında Halk Eğitim Merkezindeki Destekleme ve Yetiştirme Kursunda çocuklara yorgun, argın nasıl ders vereceği de belirsizliğini koruyor.Öğrenci ve veliler tedirgin.

Çocuklarını iyi bir eğitim alması için çabaladıklarını ancak meddi sıkıntıları nedeniyle Halk Eğitim merkezlerindeki kurslara göndermek zorunda kaldıklarını belirten veliler; “Çocuklarımız günboyu okulunda derse girip mesai sonrası buraya gelecek yorgun öğretmenlerin eline bırakılıyor. Oysa geçmiş yıllarda üniversitelerden mezun olmuş ve başarıya susamış insanlar çocukları eğitiyordu. Artık çocuklarımızın geleceğinden iyice endişe duyuyoruz. Umarız yanlıştan dönülür” diye konuştular.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
İzleyici
(07.09.2023 19:48 - #341)
İsabetli bir haber olmuş.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.