Ukrayna'dan dikkat çeken açıklamalar! Bu savaş bitmez!

Dünya (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 08.04.2024 - 11:41, Güncelleme: 08.04.2024 - 11:41
 

Ukrayna'dan dikkat çeken açıklamalar! Bu savaş bitmez!

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Rusya silahlanmasına ağırlık verdiği için Ukrayna da ağırlık veriyor. Barış masasının kurulması şu an hayal" dedi.
Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinin NATO'ya üyeliği konusunda aceleci olmadığını açıkladı. Bodnar, Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşında son durum, barış masasının kurulması ve Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında konuştu. Ukraynalı Büyükelçinin açıklamaları özetle şöyle: RUSYA SİLAHLANIYOR Ruslar çekilirse tabi ki ateşkes olur. Ama Rusya tarafından böyle bir adım şu an gözükmüyor. Silahlanma konusunda daha da artış görüyoruz ve ordunun çoğalması da söz konusu. Bizim şu önceliğimiz yaz aylarında İsviçre'de yapılacak barış zirvesi. 8 Mart'ta Erdoğan ve Zelenski arasında yapılan görüşmede de bu konu ele alınmıştı. Rusya silahlanmasına ağırlık verdiği için Ukrayna da ağırlık veriyor. Ve bu noktada barış masasının kurulması şu an hayal olarak duruyor. NATO İÇİN ACELEMİZ YOK NATO'ya üyelik süreciyle ilgili aslında yeni bir şey yok. Ancak bu süreçte Türkiye'ye minnettarız. Başkan Erdoğan, Ukrayna'nın NATO üyeliğini hak ettiğini söylemişti. Aslında bizim istediğimiz şey NATO'ya katılmamız için şartların belirlenmesi. Bir tarih verilmesini bekliyoruz. Ukrayna'nın şu anda NATO'ya katılmak gibi bir talebi yok. Washington'da yapılacak NATO Liderleri Zirvesi'nde tarihle ilgili cevap almak istiyoruz. Bizim mesajımız çok net. Üyeliğimizin savaştan sonra değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konuda da ısrarcı değiliz. Ukrayna'nın şu an sadece silaha ihtiyacı var. TÜRKİYE BELLİ SONUCA VARDI Uluslararası iş birliğinde Türkiye'nin rolü artıyor ve tabii Rusya'yla olan ilişkilerde bir diyalog var. Ve bu 2 yılı aşkın savaş döneminde sadece Türkiye belli sonuçlara varabildi. Ukrayna-Rusya arasında ana konulardan biri savaş esirleri ve sivillerdir. Rusya binlerce çocuğu Ukrayna'dan sürgün etti. Bu çocukları geri alabilmek için diyaloğa ihtiyacımız var. Bu konuda Türkiye'nin rolü büyük. Erdoğan-Putin görüşmesi hem siyasi tutsakları hem de savaş esirlerinin serbest bırakılması konusunda önemli bir görüşme olacak. Zelenski Kırım-Tatar siyasi tutsaklarının yayınlanmış listesini Türkiye ziyaretinde Başkan Erdoğan'a iletti. KARADENİZ'DE ANA GÜÇ TÜRKİYE Ukrayna'nın bağımsız olarak sürdürdüğü tahıl koridorundan şu ana kadar 1140 gemi geçti. 7 ay içerisinde 33,8 milyon ton ürün taşındı, bunun 23,1 milyon tonu tahıl. Bu ürünler de 40 ülkeye gönderildi. Bu rota bir önceki rotaya göre bizim için daha kullanışlı. Çünkü herhangi bir kısıtlama yok. Bölgenin güvenliği de çok önemli. Türkiye'nin Karadeniz'de mayınsızlaştırma veya mayınlardan temizlenme inisiyatifi bu noktada çok önemli. Ve gemilerin bölgedeki geçişini aslında kurtaran bir inisiyatif olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin de önceliğinde Karadeniz'in güvenliği var. Çünkü Türkiye şu anda Karadeniz'de ana güç konumunda.
Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Rusya silahlanmasına ağırlık verdiği için Ukrayna da ağırlık veriyor. Barış masasının kurulması şu an hayal" dedi.

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinin NATO'ya üyeliği konusunda aceleci olmadığını açıkladı. Bodnar, Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşında son durum, barış masasının kurulması ve Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında konuştu.

Ukraynalı Büyükelçinin açıklamaları özetle şöyle:

RUSYA SİLAHLANIYOR

Ruslar çekilirse tabi ki ateşkes olur. Ama Rusya tarafından böyle bir adım şu an gözükmüyor. Silahlanma konusunda daha da artış görüyoruz ve ordunun çoğalması da söz konusu. Bizim şu önceliğimiz yaz aylarında İsviçre'de yapılacak barış zirvesi. 8 Mart'ta Erdoğan ve Zelenski arasında yapılan görüşmede de bu konu ele alınmıştı. Rusya silahlanmasına ağırlık verdiği için Ukrayna da ağırlık veriyor. Ve bu noktada barış masasının kurulması şu an hayal olarak duruyor.

NATO İÇİN ACELEMİZ YOK

NATO'ya üyelik süreciyle ilgili aslında yeni bir şey yok. Ancak bu süreçte Türkiye'ye minnettarız. Başkan Erdoğan, Ukrayna'nın NATO üyeliğini hak ettiğini söylemişti. Aslında bizim istediğimiz şey NATO'ya katılmamız için şartların belirlenmesi. Bir tarih verilmesini bekliyoruz. Ukrayna'nın şu anda NATO'ya katılmak gibi bir talebi yok. Washington'da yapılacak NATO Liderleri Zirvesi'nde tarihle ilgili cevap almak istiyoruz. Bizim mesajımız çok net. Üyeliğimizin savaştan sonra değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konuda da ısrarcı değiliz. Ukrayna'nın şu an sadece silaha ihtiyacı var.

TÜRKİYE BELLİ SONUCA VARDI

Uluslararası iş birliğinde Türkiye'nin rolü artıyor ve tabii Rusya'yla olan ilişkilerde bir diyalog var. Ve bu 2 yılı aşkın savaş döneminde sadece Türkiye belli sonuçlara varabildi. Ukrayna-Rusya arasında ana konulardan biri savaş esirleri ve sivillerdir. Rusya binlerce çocuğu Ukrayna'dan sürgün etti. Bu çocukları geri alabilmek için diyaloğa ihtiyacımız var. Bu konuda Türkiye'nin rolü büyük. Erdoğan-Putin görüşmesi hem siyasi tutsakları hem de savaş esirlerinin serbest bırakılması konusunda önemli bir görüşme olacak. Zelenski Kırım-Tatar siyasi tutsaklarının yayınlanmış listesini Türkiye ziyaretinde Başkan Erdoğan'a iletti.

KARADENİZ'DE ANA GÜÇ TÜRKİYE

Ukrayna'nın bağımsız olarak sürdürdüğü tahıl koridorundan şu ana kadar 1140 gemi geçti. 7 ay içerisinde 33,8 milyon ton ürün taşındı, bunun 23,1 milyon tonu tahıl. Bu ürünler de 40 ülkeye gönderildi. Bu rota bir önceki rotaya göre bizim için daha kullanışlı. Çünkü herhangi bir kısıtlama yok. Bölgenin güvenliği de çok önemli. Türkiye'nin Karadeniz'de mayınsızlaştırma veya mayınlardan temizlenme inisiyatifi bu noktada çok önemli. Ve gemilerin bölgedeki geçişini aslında kurtaran bir inisiyatif olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin de önceliğinde Karadeniz'in güvenliği var. Çünkü Türkiye şu anda Karadeniz'de ana güç konumunda.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.