Düzce Hür Haber
Düzce Hür Haber
Bulutlu
Düzce · 13°C
Bizi Takip Edin
12 Ekim 2026 - 23:55

Düzce yaylalarında dönüş vakti: Vargit çiçekleri açtı, yaylacılar köylerine döndü

Düzce'nin Balıklı Yaylası'nda vargit çiçekleri sonbaharı müjdeledi. Yazı yaylada geçiren aileler köylerine dönerken 75 yaşındaki Saadet İlkbahar, yayla yaşamını anlattı.

0 Paylaşım
Düzce yaylalarında dönüş vakti: Vargit çiçekleri açtı, yaylacılar köylerine döndü

Düzce'nin yüksek kesimlerinde sonbaharın gelişiyle birlikte vargit çiçekleri açtı, yaylacılar dönüş yoluna çıktı. Yaz aylarını yaylalarda geçiren aileler, havaların değişmesiyle birlikte hayvanlarını alarak köylerine dönmeye başladı.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-5-115849

Düzce yaylalarında dönüş vakti

Düzce'de yaz boyunca yaylalarda sürdürülen yaşam, sonbaharın gelişiyle birlikte yerini dönüş hazırlıklarına bıraktı.

Halk arasında yaylacılara dönüş zamanını hatırlattığı için vargit çiçeği olarak bilinen çiçeklerin açması, yaylalarda mevsim değişiminin habercisi oldu.

Düzce Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ekipleri de yayla kültürünü tanıtmak amacıyla vatandaşların dönüş hazırlıklarını ve yolculuklarını görüntüledi.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-7-115900

1400 rakımlı Balıklı Yaylası'nda yıllardır süren gelenek

Çekimler, Düzce merkeze yaklaşık 36 kilometre uzaklıkta, Gölormanı köyü sınırlarında bulunan 1400 rakımlı Balıklı Yaylası'nda gerçekleştirildi.

Burada uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşan 75 yaşındaki Saadet İlkbahar, yaylada geçen yaşamını anlattı.

1999 depreminden sonra yaylaya çıkmaya başladıklarını belirten İlkbahar, o tarihten bu yana her yıl bu geleneği sürdürdüklerini söyledi.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-19-115900

7 hayvanla geldi, sayıları 25'e ulaştı

Yaklaşık dört ay boyunca yaylada kaldıklarını anlatan İlkbahar, bu yıl yaylaya 7 hayvanla geldiklerini, hayvan sayısının 25'e kadar yükseldiğini ifade etti.

Yayla yaşamından duyduğu mutluluğu dile getiren İlkbahar, “Yaylayı çok seviyorum. İşimi de çok seviyorum. Köpeklerimi, tavuklarımı, ineklerimi, danalarımı, koyunlarımı, doğayı çok seviyorum. İnsanları da seviyorum.” dedi.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-18-115859

Saadet teyzenin piknikçilere önemli uyarısı

Yaylada hayvancılıkla geçimini sağlayan İlkbahar, doğaya bırakılan çöplerin hayvanlar için tehlike oluşturduğunu belirterek piknikçilere çağrıda bulundu.

İlkbahar, “Piknikçiler geliyorlar. Çöplerini bırakıp gidiyorlar. Bırakmasınlar. Onlar gittiği zaman çöplerini topluyorum. Mal dediğin can yongası. Biz hayvan bakarak geçimimizi sağlıyoruz. Hayvanlar poşetleri yutuyor. Boğazına bir şey kaçacak diye de korkuyorum.” ifadelerini kullandı.

Doğayı korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan İlkbahar, “Doğayı seven, insanları seven çöp bırakmasın. Herkes çöpe götürsün.” dedi.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-14-115858

Yaylacılar köylerine döndü

Vargit çiçeklerinin açmasıyla sonbaharın iyice hissedildiği Balıklı Yaylası'nda, yaz boyunca doğayla iç içe yaşayan yaylacılar hayvanlarıyla birlikte köylerine dönüş yaptı.

Böylece Düzce'nin yüksek kesimlerinde bir yayla sezonu daha sona erdi.

duzce-yaylalarinda-sonbahar-basladi-vargit-cicekleri-donusu-haber-verdi-4-115857
Düzce /Merkez
#düzce yaylaları #düzce vargit çiçekleri #vargit çiçeği

Galeri

Yorumlar

+ Yorum Yap

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!