Kader Tut
Köşe Yazarı
Kader Tut
 

Çocuğum İçin İşitme Cihazlarının Önemi Nedir?

Doğumdan üç yaşa kadar çocukların beyinleri hızlı bir gelişme dönemindedir. Konuşmayı da bu kritik dönemde edinirler. İşitme, konuşma ve dil gelişimi için ses girişi olmalıdır. Sesten yoksunluk konuşma ve dil gelişiminde gecikmeye neden olacağı gibi sosyal ve bilişsel gelişimi de olumsuz etkileyebilecektir. Çocuklarda konuşma kazanımı dinleme yoluyla edinilir. Çocuklar dili öğrenirken kelimeleri, sözlü sözdizimini ve dil yapısını yakalarlar. İşitme kaybı olan çocuklar için bu kelimeleri ve sözdizimlerini yakalamak işitme cihazı olmayınca zorlaşacaktır. Çocuk işitme cihazı kullandıkça kelimeleri daha kolay yakalayacak ve dil kazanımını daha sağlıklı gerçekleştirecektir. Sürekli işitme anne-baba ile bağ kurma (özellikle bebekler ve küçük çocuklar için) açısından önemlidir. Bu bağ sayesinde anne baba ile çocuk arasında güven duygusu daha kesintisiz oluşur. İşitme Cihazı Kullanan Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim? Her kelime önemlidir!   İşitme, öğrenmek ve iletişim kurmak için ihtiyaç duydukları becerileri geliştiren çocuklarda özellikle önemlidir. Çocuklar konuşmayı dinleyerek konuşmayı öğrenirler. Çocuğunuzla sürekli iletişim daha iyi sonuçlar doğuracaktır.   İşitme cihazı kullanan çocuğunuzun başarılı olmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz pek çok yol vardır. Bunlardan bazılarını sizin için aşağıda sıralamaya çalıştık:   Çocuğunuza aktif olarak katılın ve onu sözlü iletişime teşvik edin. Konuşma ve kitap okumak için rutin oyunlar, aktiviteler kurun. Açık, net ifadelerle tane tane ve olabildiğince yakın mesafeden (en fazla 2 metre) konuşun. Çocuğunuzu işitme cihazlarını kullanmaya teşvik edin. Zaman zaman işitme cihazlarını takmak istemeyebileceklerini anlayışla karşılayın ve kesinlikle cezalandırmayın. Küçük başarıları işitme cihazlarını tüm gün kullanıncaya dek kutlayın. İşitme cihazlarıyla aranızdaki iletişimin daha iyi olduğunu ona anlatmaya ya da oyunlarla göstermeye çalışın. Beklenmedik durumlar için hazırlıklı olun. Ekstra piller taşıyın, işitme cihazını giysilerine tutturan bir işitme cihazı klipsi kullanın ve işitme uzmanının iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun. Mümkün olduğunca arka plan gürültüsünü azaltın. Çocuğunuzun duymasını kolaylaştırın...
Ekleme Tarihi: 17 Ekim 2023 - Salı
Kader Tut

Çocuğum İçin İşitme Cihazlarının Önemi Nedir?

Doğumdan üç yaşa kadar çocukların beyinleri hızlı bir gelişme dönemindedir. Konuşmayı da bu kritik dönemde edinirler. İşitme, konuşma ve dil gelişimi için ses girişi olmalıdır. Sesten yoksunluk konuşma ve dil gelişiminde gecikmeye neden olacağı gibi sosyal ve bilişsel gelişimi de olumsuz etkileyebilecektir.

Çocuklarda konuşma kazanımı dinleme yoluyla edinilir. Çocuklar dili öğrenirken kelimeleri, sözlü sözdizimini ve dil yapısını yakalarlar. İşitme kaybı olan çocuklar için bu kelimeleri ve sözdizimlerini yakalamak işitme cihazı olmayınca zorlaşacaktır. Çocuk işitme cihazı kullandıkça kelimeleri daha kolay yakalayacak ve dil kazanımını daha sağlıklı gerçekleştirecektir.

Sürekli işitme anne-baba ile bağ kurma (özellikle bebekler ve küçük çocuklar için) açısından önemlidir. Bu bağ sayesinde anne baba ile çocuk arasında güven duygusu daha kesintisiz oluşur.

İşitme Cihazı Kullanan Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Her kelime önemlidir!

 

İşitme, öğrenmek ve iletişim kurmak için ihtiyaç duydukları becerileri geliştiren çocuklarda özellikle önemlidir. Çocuklar konuşmayı dinleyerek konuşmayı öğrenirler. Çocuğunuzla sürekli iletişim daha iyi sonuçlar doğuracaktır.

 

İşitme cihazı kullanan çocuğunuzun başarılı olmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz pek çok yol vardır. Bunlardan bazılarını sizin için aşağıda sıralamaya çalıştık:

 

Çocuğunuza aktif olarak katılın ve onu sözlü iletişime teşvik edin. Konuşma ve kitap okumak için rutin oyunlar, aktiviteler kurun. Açık, net ifadelerle tane tane ve olabildiğince yakın mesafeden (en fazla 2 metre) konuşun.

Çocuğunuzu işitme cihazlarını kullanmaya teşvik edin. Zaman zaman işitme cihazlarını takmak istemeyebileceklerini anlayışla karşılayın ve kesinlikle cezalandırmayın. Küçük başarıları işitme cihazlarını tüm gün kullanıncaya dek kutlayın. İşitme cihazlarıyla aranızdaki iletişimin daha iyi olduğunu ona anlatmaya ya da oyunlarla göstermeye çalışın.

Beklenmedik durumlar için hazırlıklı olun. Ekstra piller taşıyın, işitme cihazını giysilerine tutturan bir işitme cihazı klipsi kullanın ve işitme uzmanının iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun.

Mümkün olduğunca arka plan gürültüsünü azaltın. Çocuğunuzun duymasını kolaylaştırın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.