Ayla Özdemir
Köşe Yazarı
Ayla Özdemir
 

KADIN OLMAK ZOR ZANAAT!...

Kadın olmak zordur. Çünkü önce; Bazı erkeklerin sahip olmak istediği bir bedenin vardır. Korumak zorunda olduğun bir namusun ve sevmeye yasaklı törelerin. Namus kavramı sana yamanmıştır. Namus dendi mi akla sen gelirsin. Erkeğin kendine özgü erkeklik namusu yoktur. Sen bir erkekle evliysen, küçük bir iftira da onun namusu birden açığa çıkar. Evli olmasan da bu böyledir. Mahallenin kızı da olsan değişmez. Sen mahallenin namususun. Erkek gıdık aldığı bu durumlara; Namusumu kirlettin, ya da mahallemizin namusunu lekeledin diyerek kendini ortaya atar. Seni döver, belki de öldürür. Onun adı namusunu temizleyen adama çıkar, senin adın orospuya. Cezaevinde bile havası vardır. İçerde cezan ne diye sorduklarında; “Namus meselesi kardeş,” dediğinde itibarı artar. Neden nasıl oldu diye soramazlar. Çünkü bu namus davasıdır. Bitti. Bunun sorusu olmaz. Adam koca namus davasından yatıyor, kolay mı? Adam gibi adam derler de, kadın gibi kadın demezler mesela, taş gibi karı derler. Sana okumak yasaktır. Çünkü sen okuyup öğrenirsen, evde çocuklarına da öğretirsin. Sen dizini kırıp evde oturacaksın. Yemek yapıp çocuk bakacaksın, çamaşır yıkayacaksın. Sana çalışmak yasaktır. Para kazanırsan ekonomik özgürlüğüne kavuşursun. O zaman da burnunu her şeye sokarsın. Kadın kısmı çalışmaz. Eve erkek para getirir. Sen parayı ne yapacaksın ki? Yediğin önünde yemediğin arkanda. Otur evinde başını ağrıtma. Kadın iyi gözükmelidir ama öyle çok iddialı da olmamalıdır. Kadın kısmı çarşıya pazara çıkmaz, hele hele köylük yerde kahvelerin önünden geçmez. Hele bir de hamileyse sokağa çıkamaz. Erkeğin yanında yerini bilmelidir. Yüksek sesle konuşamazsın. Her söylenene; “Peki” diyeceksin. İtiraz edemezsin… Kadın olmak suçtur bu hayatta. Seversin deli derler, sevmezsin kötü derler. Bir erkek seni çok ister. Sen istemezsin, adın kötü kadına çıkar. Elde ederler basit olursun, elde edemediklerinde erkek muhabbetlerinin assolisti olursun. Susarsın bir şey bilmiyor derler, konuşursun dili uzun derler. Kısacası ''KADIN'' olmak zordur bu hayatta… İyi de kadının bu kadar aşağılandığı hor görüldüğü yer var mı ki bu dünyada? Ne bileyim ben, belki de vardır. Onu da siz düşünün!.. …. Ayla  Özdemir
Ekleme Tarihi: 31 Aralık 2023 - Pazar
Ayla Özdemir

KADIN OLMAK ZOR ZANAAT!...

Kadın olmak zordur.

Çünkü önce; Bazı erkeklerin sahip olmak istediği bir bedenin vardır.

Korumak zorunda olduğun bir namusun ve sevmeye yasaklı törelerin.

Namus kavramı sana yamanmıştır. Namus dendi mi akla sen gelirsin. Erkeğin kendine özgü erkeklik namusu yoktur. Sen bir erkekle evliysen, küçük bir iftira da onun namusu birden açığa çıkar. Evli olmasan da bu böyledir. Mahallenin kızı da olsan değişmez. Sen mahallenin namususun. Erkek gıdık aldığı bu durumlara; Namusumu kirlettin, ya da mahallemizin namusunu lekeledin diyerek kendini ortaya atar. Seni döver, belki de öldürür. Onun adı namusunu temizleyen adama çıkar, senin adın orospuya. Cezaevinde bile havası vardır. İçerde cezan ne diye sorduklarında; “Namus meselesi kardeş,” dediğinde itibarı artar. Neden nasıl oldu diye soramazlar. Çünkü bu namus davasıdır. Bitti. Bunun sorusu olmaz. Adam koca namus davasından yatıyor, kolay mı?

Adam gibi adam derler de, kadın gibi kadın demezler mesela, taş gibi karı derler.

Sana okumak yasaktır. Çünkü sen okuyup öğrenirsen, evde çocuklarına da öğretirsin. Sen dizini kırıp evde oturacaksın. Yemek yapıp çocuk bakacaksın, çamaşır yıkayacaksın.

Sana çalışmak yasaktır. Para kazanırsan ekonomik özgürlüğüne kavuşursun. O zaman da burnunu her şeye sokarsın. Kadın kısmı çalışmaz. Eve erkek para getirir. Sen parayı ne yapacaksın ki? Yediğin önünde yemediğin arkanda. Otur evinde başını ağrıtma.

Kadın iyi gözükmelidir ama öyle çok iddialı da olmamalıdır. Kadın kısmı çarşıya pazara çıkmaz, hele hele köylük yerde kahvelerin önünden geçmez. Hele bir de hamileyse sokağa çıkamaz.

Erkeğin yanında yerini bilmelidir. Yüksek sesle konuşamazsın. Her söylenene; “Peki” diyeceksin. İtiraz edemezsin…

Kadın olmak suçtur bu hayatta. Seversin deli derler, sevmezsin kötü derler. Bir erkek seni çok ister. Sen istemezsin, adın kötü kadına çıkar.

Elde ederler basit olursun, elde edemediklerinde erkek muhabbetlerinin assolisti olursun.

Susarsın bir şey bilmiyor derler, konuşursun dili uzun derler.

Kısacası ''KADIN'' olmak zordur bu hayatta…

İyi de kadının bu kadar aşağılandığı hor görüldüğü yer var mı ki bu dünyada?

Ne bileyim ben, belki de vardır. Onu da siz düşünün!..

….

Ayla  Özdemir

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Efkan (yakamoz.16)
(08.02.2024 18:19 - #209)
Evet ayla hanım kısaca çok güzel özetlemiş aslında(KADIN. En başta ANNE.dir abladır .teyzedir.hala.yenge kadın can verendir bu yüzden kadın bir çiçektir bu yüzden kadınlara namus sermaye küçük dürücü konumlara koymıyalım onlar bizim baş tacımızdır iyiki varsınız)
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.