Düzce Hür Haber
Düzce Hür Haber
Açık
Düzce · 17°C
Bizi Takip Edin
13 Ağustos 2026 - 04:19

Koparmanın Cezası 700 Bin TL: Kum Zambakları Çöplerin Arasında Kaldı

Sakarya’nın Kocaali sahillerinde yetişen ve zarar verilmesi halinde yaklaşık 700 bin TL ceza uygulanabildiği belirtilen kum zambakları, bu kez çevresindeki çöpler ve bakımsız alanlarla gündeme geldi.

0 Paylaşım
Koparmanın Cezası 700 Bin TL: Kum Zambakları Çöplerin Arasında Kaldı

Sakarya’nın Kocaali ilçesi sahillerinde doğal olarak yetişen ve nesli tükenme tehlikesi nedeniyle korunan kum zambaklarının bulunduğu alanların bakımsız görüntüsü dikkat çekti. Zarar verilmesi halinde yaklaşık 700 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabildiği belirtilen çiçeklerin çevresinde biriken çöpler tepkiye neden oldu.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-10-042237

Yaklaşık 16 kilometrelik sahil şeridine sahip Kocaali, yaz aylarında açan kum zambaklarına ev sahipliği yapıyor.

Özellikle temmuz ve ağustos aylarında çiçek açan kum zambakları, beyaz görüntüsü ve yoğun kokusuyla sahile gelenlerin ilgisini çekiyor.

Koruma altında bulunan bitkilere zarar verilmemesi için sahilin farklı noktalarında vatandaşları bilgilendiren uyarı levhaları da bulunuyor.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-3-042237

700 bin liralık ceza var, çevresi çöplerle dolu

Korunması gereken kum zambaklarının bulunduğu bazı alanlarda ortaya çıkan görüntü ise dikkat çekti.

Sahilde çöplerin biriktiği görülürken, kum zambaklarının korunmasına ilişkin uyarı tabelasının da solduğu ve eğildiği görüldü.

Yaz aylarında yoğun ziyaretçi ağırlayan Kocaali sahilindeki görüntüler, korunması için yüksek idari yaptırımlar öngörülen bitkilerin bulunduğu alanların temizliği ve korunmasını yeniden gündeme getirdi.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-6-042238

“Bu çiçeklere hiç önem verilmiyor”

Ankara’dan kızının yanına ziyarete gelen Necip Ercan, kum zambaklarını ilk kez gördüğünü belirterek alanın durumuna tepki gösterdi.

Kızının kendisini çiçeklerin korunması ve koparılmasının cezası konusunda uyardığını anlatan Ercan, şunları söyledi:

“Bu çiçeğin ismini çok duydum ama hiç görmedim. Bu çiçekler değerli ama diğer çiçekler neden bu kadar değer görmüyor bilmiyorum. Burası gerçekten çok bakımsız ve bu çiçeklere hiç önem verilmiyor.”

Ercan, kum zambaklarının bulunduğu alanlarda bitkinin özelliklerini ve neden korunduğunu anlatan daha kapsamlı bilgilendirme tabelalarının bulunması gerektiğini savundu.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-7-042238

“Daha sık önlem alınması önemli”

Kum zambakları hakkında bilgi veren Sezgin Genç ise bitkinin temmuz ayının sonlarından eylül ayının ortalarına kadar çiçek açtığını söyledi.

Kum zambaklarının yaklaşık 40 santimetre boya ulaşabildiğini belirten Genç, bitkinin güçlü bir aromaya sahip olduğunu ifade etti.

Genç, 2026 yılı itibarıyla bitkiye zarar verilmesi halinde yaklaşık 700 bin lira civarında ceza uygulanabildiğini belirterek, koruma önlemlerinin artırılması gerektiğini savundu.

Vatandaşların yalnızca “koparmak yasaktır” şeklinde uyarılmasının yeterli olmadığını dile getiren Genç, kum zambaklarının neden korunduğunun da anlatılması gerektiğini söyledi.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-9-042239

Kum zambakları için koruma çağrısı

Kocaali sahilinde ortaya çıkan görüntüler, kum zambaklarının korunmasının yalnızca çiçeklerin koparılmasının engellenmesiyle sınırlı kalmaması gerektiği yönündeki çağrıları beraberinde getirdi.

Vatandaşlar, kum zambaklarının bulunduğu alanların temiz tutulmasını, mevcut uyarı tabelalarının yenilenmesini ve sahile gelenlerin bitkinin önemi konusunda daha kapsamlı şekilde bilgilendirilmesini istiyor.

koparmanin-cezasi-700-bin-tl-kum-zambaklari-coplerin-arasinda-kaldi-5-042241
Sakarya /Merkez
#sakarya kum zambakları #kocaali kum zambakları #kum zambağı cezası

Yorumlar

+ Yorum Yap

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!