Fındıkta beklenti büyük

Ekonomi (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 20.07.2023 - 17:09, Güncelleme: 20.07.2023 - 17:09
 

Fındıkta beklenti büyük

Fındık için 2023 yılı beklenen fiyat belli oldu. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Ziraat odaları İl Koordinasyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklama ile bu sene bekledikleri fiyatın 119.70 TL olduğunu söyledi.
  Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk başkanlığında Düzce Ziraat Odasında yapıldı. Toplantıya Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal Meydan, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin katıldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık alımlarında bekledikleri fındık fiyatını açıkladı. Öztürk açıklamasında şunları söyledi.   “Fındık maliyeti 79.80 TL”   “Son 1 yıl içerisinde gübre ve ilaç; asgari ücretin artışından, dolardaki kur farklarından ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 2023 yılı fındık maliyeti 79,80 TL’dir.   Müdahale alım fiyatı 119.70 TL olmalı”   “Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması, köylerde ve çiftçilerimiz arasında yapmış olduğumuz geziler neticesinde çiftçilerimizin ve bizlerin Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması gerektiği TMO’nun ve hükümetimizin çiftçimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir.”    “Alan bazlı destek de mutlaka artırılmalı”     TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir. Alan bazlı gelir desteği en az 500 TL’ye çıkartılmalıdır. Çünkü, 10 yıldır revize yapılmamıştır”   Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl uyguladığı fındık alım için uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterlerin bu senede devam etmesini isteyerek, şunları söyledi; “Bu yıl da TMO’dan beklediğimiz alım kriterleri; rutubet oranı: %6,5’e kadar, sağlam iç fındık oranı: %40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı: %10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı: %5 ve altı, yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı, ilçelerin rekoltelerine göre tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.”
Fındık için 2023 yılı beklenen fiyat belli oldu. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Ziraat odaları İl Koordinasyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklama ile bu sene bekledikleri fiyatın 119.70 TL olduğunu söyledi.

 

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk başkanlığında Düzce Ziraat Odasında yapıldı. Toplantıya Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal Meydan, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin katıldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık alımlarında bekledikleri fındık fiyatını açıkladı. Öztürk açıklamasında şunları söyledi.

  “Fındık maliyeti 79.80 TL”

  “Son 1 yıl içerisinde gübre ve ilaç; asgari ücretin artışından, dolardaki kur farklarından ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 2023 yılı fındık maliyeti 79,80 TL’dir.

  Müdahale alım fiyatı 119.70 TL olmalı”

  “Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması, köylerde ve çiftçilerimiz arasında yapmış olduğumuz geziler neticesinde çiftçilerimizin ve bizlerin Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması gerektiği TMO’nun ve hükümetimizin çiftçimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir.”

   “Alan bazlı destek de mutlaka artırılmalı”

    TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir. Alan bazlı gelir desteği en az 500 TL’ye çıkartılmalıdır. Çünkü, 10 yıldır revize yapılmamıştır”

  Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl uyguladığı fındık alım için uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterlerin bu senede devam etmesini isteyerek, şunları söyledi; “Bu yıl da TMO’dan beklediğimiz alım kriterleri; rutubet oranı: %6,5’e kadar, sağlam iç fındık oranı: %40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı: %10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı: %5 ve altı, yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı, ilçelerin rekoltelerine göre tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.