Fındık üreticisinin TMO mağduriyeti

Ekonomi (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 03.10.2023 - 16:40, Güncelleme: 03.10.2023 - 16:40
 

Fındık üreticisinin TMO mağduriyeti

TMO fındık paralarını vermeyince çiftçiler mağdur oldu. Ağustos ayında fındık hasadının hemen sonrasında TMO’ya güvenerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyattan fındığını TMO’ya veren üreticiler hem piyasada 100 TL’ye kadar çıkan fındığı ucuza vermenin hem de 1 ay sonra verileceği söylenen fındık parasını alamamanın mağduriyetini yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık parasından hasat sonunda fındığını Toprak Mahsülleri Ofisi TMO’ya veren üreticiler 1 ay vadeli olmasına karşın 45 gün geçmesine rağmen fındık paralarını alamadı. İddialara göre harman sonrasında fındıklarını devlet güvencesinde olduğu için TMO’ya veren çiftçiler aradan 45 gün geçmesine rağmen paralarını alamamanın mağduriyetini yaşıyor. Özellikle bütün önemli ihtiyaçlarını fındık parasına bağlayan Düzceli üreticiler, TMO’nun geciken fındık paraları nedeniyle borçlarının üzerine borç ekliyor. Bu mağduriyetlerin üzerine birde hasat sonunda 82 TL olan fındık parasının tüccarlarda ve Fiskobirlik’te 100 TL’lere kadar çıkması da fındığını 82 TL civarında TMO’ya vermenin mağduriyetini yaşarken aradan haftalar geçmesine rağmen TMO tarafından paraların verilmemesi üreticiyi iyice dar boğaza sokuyor. Üreticiler; “Fındığımızı TMO alırken 1 ay vadeli olarak almıştı. Ancak 45 gün geçmesine rağmen fındığımızın parasından hiçbir ses yok. Bütün borçlanmalarımızı fındıktan alacağımız paraya göre yapmıştık. Birde yıl boyu borcumuzun üzerine okullar açıldı, fındık işçisinin parası da eklenince iyice borçlandık. Ancak TMO’dan paralarımızı halen alamadık” diye konuştular.
TMO fındık paralarını vermeyince çiftçiler mağdur oldu. Ağustos ayında fındık hasadının hemen sonrasında TMO’ya güvenerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyattan fındığını TMO’ya veren üreticiler hem piyasada 100 TL’ye kadar çıkan fındığı ucuza vermenin hem de 1 ay sonra verileceği söylenen fındık parasını alamamanın mağduriyetini yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık parasından hasat sonunda fındığını Toprak Mahsülleri Ofisi TMO’ya veren üreticiler 1 ay vadeli olmasına karşın 45 gün geçmesine rağmen fındık paralarını alamadı. İddialara göre harman sonrasında fındıklarını devlet güvencesinde olduğu için TMO’ya veren çiftçiler aradan 45 gün geçmesine rağmen paralarını alamamanın mağduriyetini yaşıyor. Özellikle bütün önemli ihtiyaçlarını fındık parasına bağlayan Düzceli üreticiler, TMO’nun geciken fındık paraları nedeniyle borçlarının üzerine borç ekliyor.

Bu mağduriyetlerin üzerine birde hasat sonunda 82 TL olan fındık parasının tüccarlarda ve Fiskobirlik’te 100 TL’lere kadar çıkması da fındığını 82 TL civarında TMO’ya vermenin mağduriyetini yaşarken aradan haftalar geçmesine rağmen TMO tarafından paraların verilmemesi üreticiyi iyice dar boğaza sokuyor. Üreticiler; “Fındığımızı TMO alırken 1 ay vadeli olarak almıştı. Ancak 45 gün geçmesine rağmen fındığımızın parasından hiçbir ses yok. Bütün borçlanmalarımızı fındıktan alacağımız paraya göre yapmıştık. Birde yıl boyu borcumuzun üzerine okullar açıldı, fındık işçisinin parası da eklenince iyice borçlandık. Ancak TMO’dan paralarımızı halen alamadık” diye konuştular.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.