Düzce'de bunu yapan esnaf yandı! Cezası var!

Gündem (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 10.08.2025 - 00:36, Güncelleme: 10.08.2025 - 00:36
 

Düzce'de bunu yapan esnaf yandı! Cezası var!

Düzce ve genel olarak Türkiye'de esnaf arasında yaygın bir uygulama olan kredi kartı ile yapılan sigara satışlarına ek komisyon uygulamasına karşı önemli adımlar atıldı.
Düzce dahil Türkiye 'de  bu uygulama, mevzuata aykırı olduğu için hem tüketicilerin hem de yasaların korunması adına ciddi bir konu haline gelmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve ilgili bakanlık tarafından işletmelere yönelik sert uyarılar yapıldı. Kredi Kartı Kullanımında Komisyon Yasağı Kredi kartı ve banka kartları ile yapılan satışlarda ek ücret talep etmek, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu gereğince yasaktır. Özellikle sigara alışverişlerinde kredi kartı kullanarak yapılan ödemelerde 4 TL gibi ek ücretler alınması, yasa dışı bir işlem olarak kabul edilmektedir. Bu durum, tüketicilerin haklarının ihlali anlamına geldiği için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Yaptırımlar ve Uyarılar Bakanlık ve BDDK tarafından yapılan açıklamalarda, bu tür uygunsuz işlemlere başvuran işletmelerin sözleşmelerinin iptal edilebileceği ve ticari faaliyetlerine yönelik yaptırımların uygulanabileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, ilgili işletmeler üzerinde başlatılan yaptırım süreçleri ile bu yasa dışı uygulamaların sonlandırılması amaçlanmaktadır. Tüketicilere Çağrı Tüketicilere yapılan çağrıda, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek ücret uygulayan işletmelerin yerel savcılıklara veya doğrudan BDDK'ya ihbar edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu şekilde, tüketicilerin haklarının korunması ve mevcut mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması sağlanacaktır. Bu adımlar, tüketici haklarının korunması ve ticari işlemlerin yasal çerçevede yürütülmesi adına önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Tüketicilerin bilinçli davranarak haklarını savunmaları, bu süreçte büyük önem taşımaktadır.
Düzce ve genel olarak Türkiye'de esnaf arasında yaygın bir uygulama olan kredi kartı ile yapılan sigara satışlarına ek komisyon uygulamasına karşı önemli adımlar atıldı.

Düzce dahil Türkiye 'de  bu uygulama, mevzuata aykırı olduğu için hem tüketicilerin hem de yasaların korunması adına ciddi bir konu haline gelmiştir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve ilgili bakanlık tarafından işletmelere yönelik sert uyarılar yapıldı.

Kredi Kartı Kullanımında Komisyon Yasağı

Kredi kartı ve banka kartları ile yapılan satışlarda ek ücret talep etmek, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu gereğince yasaktır. Özellikle sigara alışverişlerinde kredi kartı kullanarak yapılan ödemelerde 4 TL gibi ek ücretler alınması, yasa dışı bir işlem olarak kabul edilmektedir. Bu durum, tüketicilerin haklarının ihlali anlamına geldiği için ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Yaptırımlar ve Uyarılar

Bakanlık ve BDDK tarafından yapılan açıklamalarda, bu tür uygunsuz işlemlere başvuran işletmelerin sözleşmelerinin iptal edilebileceği ve ticari faaliyetlerine yönelik yaptırımların uygulanabileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, ilgili işletmeler üzerinde başlatılan yaptırım süreçleri ile bu yasa dışı uygulamaların sonlandırılması amaçlanmaktadır.

Tüketicilere Çağrı

Tüketicilere yapılan çağrıda, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek ücret uygulayan işletmelerin yerel savcılıklara veya doğrudan BDDK'ya ihbar edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu şekilde, tüketicilerin haklarının korunması ve mevcut mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması sağlanacaktır.

Bu adımlar, tüketici haklarının korunması ve ticari işlemlerin yasal çerçevede yürütülmesi adına önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Tüketicilerin bilinçli davranarak haklarını savunmaları, bu süreçte büyük önem taşımaktadır.

Düzce HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Oktay Keskin
(12.08.2025 11:10 - #766)
Savcılar dilekçe verdiğimiz zaman ücreti ne kadar
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.