Doğalgazın geçtiği köyde soba isyanı

Gündem (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 30.01.2024 - 16:47, Güncelleme: 30.01.2024 - 19:35
 

Doğalgazın geçtiği köyde soba isyanı

’’Astronotumuz var, köyde halen doğalgaz yok’’
Konuralp’e bağlı Osmanca Köyü sakinleri 21. Yüzyılda halen soba çilesi çekerken, yaşadıkları drama isyan etti. Doğalgaz hattının köyün 9 kilometre yakınından geçen köyde sakinler özellikle yaşlılar ve kadınlar yaşadıkları soba çilesini Ankara’ya kadar ileteceklerini belirterek yetkililerden yardım istediler. Türkiye’nin de artık kendi doğalgazını yakan ülkeler arasında yer aldığını belirten köy Sakinleri, “ülkemizde doğalgaz bulundu ama biz yakamıyoruz” diyerek yetkililere çağrı da yaptılar.  Doğalgaz hayatı kolaylaştırması ve hava kirliliğinin en üst seviyelerde olduğu Düzce gibi şehirlerde temiz yakacak olarak havayı temizlemesi açısından büyük öneme sahip enerji olarak görülüyor. Ancak Konuralp’e bağlı Osmanca Köyü sakinleri doğalgaz hattının köyün 9 kilometre altından geçmesine rağmen bu nimeti kullanamıyor. Köyde yaşlılar gün boyu kalorifer kazanı yakmaktan soba yakmaktan bitkin düşerken, kadınlar ise yemeklerini tüp pahalı olduğu için soba ateşinde yapmaktan muzdarip.  Köylerinin yanı başından geçen doğalgaz hattından faydalanamayan köylüler bulunduğunda büyük reklamı yapılan karadeniz doğalgazını da henüz evlerine sokabilmiş değil. Köylüler bu duruma isyan ederken, kadınlar artık tüp fiyatını düşünmeden yemeklerini yapabilmek, gün boyu sönmesin diye sobalarının başından tuttukları nöbetten kurtulmak istiyor. Bunun için kar altında toplanan Osmanca Köyü Sakinleri yetkililere çağrı yaparak, “odun, kömür, tüp parası düşünmekten ne çocuklarımıza ne de evimize doğru dürüst bir şey alamıyoruz. Doğlagazı kullanmak için mahalle olmamız gerekiyorsa mahalle olalım ama bu Allahın nimeti olan doğalgazı kullanalım” diye konuştular.  Köyün yaşlıları ise hayatları boyunca soba, kalorifer kazanı yaktıklarını ancak ömürlerinin ikinci baharında bu çileden kurtulmak istediklerini dile getirdiler.  Yetkililerden çağrılarına kulak verilmesini de isteyen köy sakinleri, gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceklerini ve doğalgaz yakabilmek için gerekirse kanunun değişmesi için bakanlığa topluca başvuracaklarını da ifade ettiler.  
’’Astronotumuz var, köyde halen doğalgaz yok’’

Konuralp’e bağlı Osmanca Köyü sakinleri 21. Yüzyılda halen soba çilesi çekerken, yaşadıkları drama isyan etti. Doğalgaz hattının köyün 9 kilometre yakınından geçen köyde sakinler özellikle yaşlılar ve kadınlar yaşadıkları soba çilesini Ankara’ya kadar ileteceklerini belirterek yetkililerden yardım istediler. Türkiye’nin de artık kendi doğalgazını yakan ülkeler arasında yer aldığını belirten köy Sakinleri, “ülkemizde doğalgaz bulundu ama biz yakamıyoruz” diyerek yetkililere çağrı da yaptılar. 

Doğalgaz hayatı kolaylaştırması ve hava kirliliğinin en üst seviyelerde olduğu Düzce gibi şehirlerde temiz yakacak olarak havayı temizlemesi açısından büyük öneme sahip enerji olarak görülüyor. Ancak Konuralp’e bağlı Osmanca Köyü sakinleri doğalgaz hattının köyün 9 kilometre altından geçmesine rağmen bu nimeti kullanamıyor. Köyde yaşlılar gün boyu kalorifer kazanı yakmaktan soba yakmaktan bitkin düşerken, kadınlar ise yemeklerini tüp pahalı olduğu için soba ateşinde yapmaktan muzdarip. 

Köylerinin yanı başından geçen doğalgaz hattından faydalanamayan köylüler bulunduğunda büyük reklamı yapılan karadeniz doğalgazını da henüz evlerine sokabilmiş değil. Köylüler bu duruma isyan ederken, kadınlar artık tüp fiyatını düşünmeden yemeklerini yapabilmek, gün boyu sönmesin diye sobalarının başından tuttukları nöbetten kurtulmak istiyor. Bunun için kar altında toplanan Osmanca Köyü Sakinleri yetkililere çağrı yaparak, “odun, kömür, tüp parası düşünmekten ne çocuklarımıza ne de evimize doğru dürüst bir şey alamıyoruz. Doğlagazı kullanmak için mahalle olmamız gerekiyorsa mahalle olalım ama bu Allahın nimeti olan doğalgazı kullanalım” diye konuştular. 

Köyün yaşlıları ise hayatları boyunca soba, kalorifer kazanı yaktıklarını ancak ömürlerinin ikinci baharında bu çileden kurtulmak istediklerini dile getirdiler. 
Yetkililerden çağrılarına kulak verilmesini de isteyen köy sakinleri, gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceklerini ve doğalgaz yakabilmek için gerekirse kanunun değişmesi için bakanlığa topluca başvuracaklarını da ifade ettiler.

 
Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Foto Galeride Aç
Fotoğraf albümüne giderek fotoğraf(lara) yorum yazabilir yada fotoğraf(ları) sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Haberle İlişkili Haber
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.