Düzce Hür Haber
Düzce Hür Haber
Açık
Düzce · 16°C
Bizi Takip Edin
05 Eylül 2026 - 11:48

Endonezya'da yanardağ patladı: Anak Krakatau lav püskürttü

Endonezya'daki Anak Krakatau Yanardağı'nda volkanik hareketlilik yeniden arttı. Lav püskürmesi gözlenirken, 3 kilometrelik bölgeye girilmemesi istendi.

0 Paylaşım
Endonezya'da yanardağ patladı: Anak Krakatau lav püskürttü

Endonezya'da yanardağ patladı: Anak Krakatau lav püskürttü

Endonezya'nın Sunda Boğazı'nda bulunan Anak Krakatau Yanardağı'nda volkanik hareketlilik yeniden arttı. Yanardağda gece saatlerinde devam eden erüpsiyon sırasında lav püskürmesi gözlenirken, çevrede patlama ve gürleme seslerinin duyulduğu bildirildi.

Endonezya'daki yetkili kurumlar bölgedeki gelişmeleri yakından takip ederken, vatandaşlar ile turistlerden yanardağın çevresindeki 3 kilometrelik güvenlik bölgesine girmemeleri istendi.

Erüpsiyon gece boyunca devam etti

Endonezya'nın aktif yanardağlarından Anak Krakatau'daki hareketlilik gece saatlerinde dikkat çekici seviyeye ulaştı.

Bölgedeki gözlemlerde yanardağdan lav püskürdüğü görülürken, volkanik aktiviteye patlama ve gürleme sesleri de eşlik etti.

Endonezya basınında yer alan ve yetkili kurumların verilerine dayandırılan son bilgilere göre, sürekli erüpsiyon sabahın erken saatlerinde de gözlenmeye devam etti.

Patlama seslerinin Banten, Lampung ve Batı Cava'daki bazı bölgelerden duyulduğu değerlendiriliyor. Yetkililer seslerin Anak Krakatau'daki devam eden erüpsiyonla bağlantılı olabileceğini bildirdi.

Lav püskürmesi görüntülendi

Erüpsiyon sırasında dikkat çeken gelişmelerden biri yanardağın kraterinden yükselen lav oldu.

Yetkililerin paylaştığı bilgilerde “lava fountain” olarak adlandırılan lav çeşmesi aktivitesinin gözlendiği belirtildi.

Anak Krakatau'da ağustos ayında da erüpsiyonlar kaydedilmişti. 24 Ağustos'taki bir erüpsiyonda kül sütununun zirvenin yaklaşık 250 metre üzerine çıktığı bildirilmişti.

Anak Krakatau'da Level III alarmı sürüyor

Yanardağın aktivite durumu Level III (Siaga/Hazır Ol) seviyesinde bulunuyor.

Bu seviye, bugünkü hareketliliğin ardından ilk kez verilmiş yeni bir alarm değil. Anak Krakatau'nun aktivite seviyesi daha önce yükseltilmiş ve son erüpsiyonlar sırasında da Level III statüsü devam etmişti.

Bu ayrım önem taşıyor. Dolayısıyla gelişmeyi “patlamanın ardından alarm seviyesi 3'e yükseltildi” şeklinde değil, “Level III alarmı sürüyor” şeklinde aktarmak gerekiyor.

3 kilometrelik bölgeye giriş uyarısı

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG), bölge halkı ile ziyaretçi ve turistlere yönelik güvenlik uyarısını yineledi.

Vatandaşların ve ziyaretçilerin Anak Krakatau'daki erüpsiyon merkezinin 3 kilometrelik yarıçapında herhangi bir faaliyette bulunmamaları istendi.

Söz konusu güvenlik önlemi; volkanik materyal, lav ve diğer erüpsiyon kaynaklı tehlikeler nedeniyle uygulanıyor.

Tsunami endişesine ilişkin açıklama

Anak Krakatau'daki hareketliliğin ardından bölge halkında tsunami endişesi de oluştu.

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB), Banten ve Lampung kıyılarındaki vatandaşlardan sakin olmalarını ve paniğe kapılmamalarını istedi.

PVMBG ise yaptığı güncel değerlendirmede, mevcut erüpsiyon aktivitesinin tsunami oluşturma potansiyeli taşımadığını açıkladı. Yetkililer yine de yanardağın faaliyetlerini yakından takip etmeyi sürdürüyor.

Bölgedeki hareketlilik yakından izleniyor

Sunda Boğazı'nda bulunan Anak Krakatau, Endonezya'nın en yakından takip edilen aktif yanardağları arasında yer alıyor.

Yetkililer volkanik hareketliliği izlemeyi sürdürürken, bölgede yaşayanlardan yalnızca resmî açıklamalara itibar etmeleri ve belirlenen güvenlik mesafesine uymaları istendi.

Anak Krakatau'daki aktivitenin seyrine göre yeni değerlendirmelerin kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

#anak krakatau #anak krakatau yanardağı #anak krakatau patladı

Yorumlar

+ Yorum Yap

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!