Kilosu 600 Bin Lira: Dünyanın En Pahalı Baharatında Yeni Sezon Başladı
Safranbolu’da kilosu geçen sezon 600 bin liraya kadar ulaşan safranın yeni sezon dikimi başladı. İlçede 51 üretici, 110 dekar alanda üretim yapıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, dünyanın en pahalı baharatları arasında gösterilen safranın yeni sezon soğanlarının dikimine başlandı. Geçtiğimiz sezon kilogram fiyatı 600 bin liraya kadar ulaşan ürün, ilçenin hem tarımsal üretiminde hem de tanıtımında önemli bir yere sahip.
Safranbolu ile özdeşleşen safran için yeni üretim dönemi başladı. Toprakla buluşturulan safran soğanlarının ekim ve kasım aylarında çiçek açmasının ardından hasat edilmesi bekleniyor.

80 bin çiçekten yalnızca 500 gram elde ediliyor
Boyu yaklaşık 15 ila 30 santimetreye ulaşabilen safranın ekonomik değerinin arkasında oldukça zahmetli bir üretim süreci bulunuyor.
Yaklaşık 80 bin safran çiçeğinden yalnızca 500 gram ürün elde edilebiliyor. Safranın kendi ağırlığının yaklaşık 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilmesi de ürünün dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz sezon kilogram fiyatı 600 bin liraya kadar çıkan Safranbolu safranı, yüksek ekonomik değeri nedeniyle dünyanın en pahalı baharatları arasında gösteriliyor.

Safranbolu’da 51 üretici yetiştiriyor
Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, Yukarıçiftlik köyünde üretici İsmail Yılmaz’a ait tarlada gerçekleştirilen safran dikim programına katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, safranın Karabük'te üretimi yapılan özel ürünlerden biri olduğunu belirterek, bitkisel değerinin yanı sıra kentin tanıtımında da önemli rol oynadığını ifade etti.
Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erdal Kaya ise ilçede 51 üreticinin toplam 110 dekar alanda safran üretimi yaptığını açıkladı.

Bu yıl 20 dönümün üzerinde dikim yapacak
Üretici İsmail Yılmaz da yeni sezonda farklı alanlarda toplam 20 dönümün üzerinde safran dikimi gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.
Yeni sezon dikimlerinin ardından gözler sonbahara çevrildi. Safran çiçeklerinin açmasıyla birlikte Safranbolu’da hasat dönemi başlayacak.
Karabük /Merkez
Yorumlar
+ Yorum YapHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
İlginizi Çekebilir





Trend Haberler
Dr. Erkut Karaca kimdir, neden öldü? Hayatı, kariyeri ve bilinmeyenleri




Son Haberler
Kilosu 600 Bin Lira: Dünyanın En Pahalı Baharatında Yeni Sezon Başladı



