TÜİK'in Hanehalkı Bütçe Araştırması'na göre en çok konut ve kiraya para harcadık

Ekonomi (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 11.06.2024 - 12:30, Güncelleme: 11.06.2024 - 12:30
 

TÜİK'in Hanehalkı Bütçe Araştırması'na göre en çok konut ve kiraya para harcadık

TÜİK'in 2023 Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçları açıklandı. Hanehalklarının yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı ise yüzde 0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler aldı.
TÜİK'in Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2023 yılı sonuçlarına göre; hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek ve en düşük payı alan gruplar belli oldu. EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK PAYI ALAN HARCAMA GRUPLARI Tüketim amaçlı yapılan harcamalar içinde ilk sırayı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 21,9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırayı ise yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise yüzde 0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, yüzde 1 ile eğitim hizmetleri ve yüzde 1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları oldu. Aylık ortalama tüketim harcaması hanehalkı başına 24 bin 383 TL ve fert başına 12 bin 521 TL olarak tahmin edildi. YÜKSEK VE DÜŞÜK GELİRLİLERİN HARCAMA ORANLARI En düşük gelir grubunda yer alan hanehalkları, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 36,6, konut ve kira harcamalarına yüzde 29,2, ulaştırma harcamalarına yüzde 8,8 ve mobilya ve ev eşyası harcamalarına yüzde 5,4 pay ayırdı. En yüksek gelir grubunda yer alan hanehalkları ise, ulaştırma harcamalarına yüzde 28,3, konut ve kira harcamalarına yüzde 21, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 14,5 ve lokantalar ve konaklama hizmetleri harcamalarına yüzde 6,9 pay ayırdı.
TÜİK'in 2023 Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçları açıklandı. Hanehalklarının yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı ise yüzde 0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler aldı.

TÜİK'in Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2023 yılı sonuçlarına göre; hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek ve en düşük payı alan gruplar belli oldu.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK PAYI ALAN HARCAMA GRUPLARI
Tüketim amaçlı yapılan harcamalar içinde ilk sırayı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 21,9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırayı ise yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı.

Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise yüzde 0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, yüzde 1 ile eğitim hizmetleri ve yüzde 1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları oldu.

Aylık ortalama tüketim harcaması hanehalkı başına 24 bin 383 TL ve fert başına 12 bin 521 TL olarak tahmin edildi.

YÜKSEK VE DÜŞÜK GELİRLİLERİN HARCAMA ORANLARI
En düşük gelir grubunda yer alan hanehalkları, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 36,6, konut ve kira harcamalarına yüzde 29,2, ulaştırma harcamalarına yüzde 8,8 ve mobilya ve ev eşyası harcamalarına yüzde 5,4 pay ayırdı.

En yüksek gelir grubunda yer alan hanehalkları ise, ulaştırma harcamalarına yüzde 28,3, konut ve kira harcamalarına yüzde 21, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 14,5 ve lokantalar ve konaklama hizmetleri harcamalarına yüzde 6,9 pay ayırdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.