Arıcılık Olimpiyatları 2027'de Düzce'de Düzenlenecek
Arıcılık Olimpiyatları 2027'de Düzce'de Düzenlenecek
"Arıcılık Olimpiyatı" olarak bilinen Uluslararası Genç Arıcılar Buluşması (IMYB), 2027 yılında Düzce Üniversitesi öncülüğünde Düzce'de düzenlenecek. Organizasyonda yaklaşık 48 ülkeden genç arıcılar bir araya gelecek.
“ Arıcılık Olimpiyatı” olarak anılan Genç Arıcılar Buluşması " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Uluslararası Genç Arıcılar Buluşması (IMYB), 2027 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde Düzce’de düzenlenecek. Dünyanın farklı ülkelerinden genç arıcıları bir araya getiren küresel organizasyona Düzce Üniversitesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Düzce Üniversitesi öncülük edecek.Bilimsel, uygulamalı, sosyal ve kültürel etkinlikleri aynı programda buluşturan organizasyonla birlikte Düzce, 2027 yılında dünya arıcılık camiasının önemli buluşma noktalarından biri olacak.

Devir teslim plaketi Türkiye adına alındı
2026 yılında Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde düzenlenen 14. IMYB Olimpiyatları’na katılan Düzce Üniversitesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, 2027 organizasyonuna ilişkin devir teslim plaketini ve madalyasını Türkiye adına aldı.Kekeçoğlu’nun teslim aldığı plaketle birlikte, 15. Uluslararası Genç Arıcılar Buluşması’nın 2027 yılında Türkiye’de, Düzce Üniversitesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Düzce Üniversitesi öncülüğünde Düzce’de düzenleneceği duyuruldu.

Adaylık dosyası uluslararası kuruldan takdir aldı
Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından hazırlanan 2027 yılı adaylık dosyası, Uluslararası Genç Arıcılar Federasyonu tarafından incelendi. Dosya, ortaya koyduğu vizyon ve organizasyon yaklaşımı nedeniyle takdirle karşılandı.
Düzce Üniversitesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, 2025 yılında Avrupa Arıcılık Birliği tarafından Türkiye temsilcisi olarak seçilmişti.
12 ile 18 yaş arasındaki gençleri buluşturuyor
Uluslararası Genç Arıcılar Buluşması, arıcılığa ilgi duyan 12 ile 18 yaş arasındaki gençlerin katıldığı yıllık bir organizasyon olarak biliniyor. Genellikle birkaç gün süren buluşmada katılımcılar, arıcılık alanındaki bilgi ve uygulama becerilerini karşılaştırma fırsatı buluyor.
Gençler aynı zamanda farklı ülkelerden katılımcılarla arkadaşlık kuruyor, yeni kültürleri tanıyor ve arıcılığın geleceğine ilişkin deneyimlerini paylaşıyor.
2010 yılında başlayan organizasyon küresel boyuta ulaştı
IMYB, 2010 yılında Çekya öncülüğünde Orta Avrupa’dan birkaç ülkenin girişimiyle başladı. Zaman içinde katılımcı ülke sayısını artıran organizasyon, dünya çapındaki en büyük uluslararası genç arıcı buluşmalarından biri haline geldi.
Bugüne kadar Çekya, Avusturya, Almanya, Polonya, Slovakya, İngiltere, Fransa, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey İrlanda’nın da aralarında bulunduğu farklı ülkeler organizasyona ev sahipliği yaptı. 14. buluşma 2026 yılında Kuzey İrlanda’da gerçekleştirilirken, 15. organizasyonun adresi Türkiye oldu.
Yaklaşık 48 ülkeden katılım sağlandı
Kuruluşundan bu yana düzenlenen 14 buluşmaya Avrupa’nın yanı sıra Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya’dan yaklaşık 48 ülke katıldı.
Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Çin, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Mısır, İngiltere, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Letonya, Lübnan, Lihtenştayn, Litvanya, Moldova, Malta, Hollanda, Kuzey İrlanda, Umman, Polonya, Romanya, Rusya, İskoçya, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İsviçre, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Galler organizasyonda temsil edilen ülkeler arasında yer aldı.
Yarışmadan daha fazlasını sunuyor
Arıcılık Olimpiyatları, yalnızca katılımcıların bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü bir yarışma olarak düzenlenmiyor. Organizasyon, gençlere kültürel değişim, yeni arkadaşlıklar kurma, bağımsız hareket etme ve farklı ülkeleri tanıma fırsatı da sunuyor.
Program kapsamında arıcılığa ilişkin pratik ve akademik disiplinlerden oluşan yarışmaların yanı sıra sosyal etkinlikler, kültürel programlar ve katılımcılar arasındaki bağları güçlendiren çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Yeni neslin arıcılığa kazandırılması hedefleniyor
Uluslararası Genç Arıcılar Federasyonu, arıcılık topluluğunda yaş ortalamasının yükseldiğine dikkat çekerek sektörün devamlılığı için gençlerin arıcılığa yönlendirilmesinin önemini vurguluyor.
IMYB programıyla gençlerin arıcılığa teşvik edilmesi, mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve arıcılık sektöründe daha etkin rol almalarının sağlanması hedefleniyor.
Arıların ekosistemdeki rolüne dikkat çekiliyor
Organizasyon, arıcılığın yanı sıra arıların ekosistemdeki temel rolü, biyolojik çeşitlilik, çevrenin korunması ve sürdürülebilir üretim konularında da farkındalık oluşturuyor.
Farklı kültürlerden gençlerin bir araya gelmesiyle bilimsel bilgi paylaşımının artırılması ve arıcılık alanında küresel iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Dünya genç arıcıları Düzce’de buluşacak
2027 yılında Düzce’de gerçekleştirilecek 15. Genç Arıcılar Buluşması " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Uluslararası Genç Arıcılar Buluşması ile Türkiye, dünya arıcılık camiasının en önemli gençlik organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak.
Düzce Üniversitesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Düzce Üniversitesi öncülüğündeki buluşmada kentin arıcılık alanındaki bilimsel çalışmaları, doğal zenginlikleri ve üretim potansiyeli uluslararası katılımcılara tanıtılacak.
Düzce’de son dakika gelişmeleri ve tüm yerel haberler için Google’da “Düzce Hür Haber” yazarak sitemize ulaşabilirsiniz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

