2 dirhemi hafızadaki küfleri söküp atıyor! Osmanlı hekiminin unutkanlık reçetesi

Sağlık (HürHaber) - Hür Haber Merkezi | 11.12.2023 - 12:17, Güncelleme: 11.12.2023 - 12:17
 

2 dirhemi hafızadaki küfleri söküp atıyor! Osmanlı hekiminin unutkanlık reçetesi

Ünü sınırları aşmış Osmanlı Hekimi İbn-i Şerif unutkanlık ve dalgınlık için gargarayı öneriyor. Hastalıklara karşı doğal tedavi yöntemleriyle binlerce insanın derdine derman olan İb-i Şerif çağın hastalığı unutkanlık için farklı bir reçete uyguluyor. İşte beyni korkutan unutkanlığın şifası...
Unutkanlık ve dalgınlık günümüzün en çok şikâyet edilen konularından. Çünkü unutkanlık hem iş hem de özel hayatı olumsuz etkiliyor. 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı Devleti'nin önemli hekimlerinden İbn-i Şerif'in kaleme aldığı Yâdigâr adlı tıp kitabında unutkanlık ve dalgınlık için özel bir reçete bulunuyor. Hastalıklara karşı önerdiği doğal tedavi yöntemleriyle döneminin şifacısı olarak bilinen İbn-i Şerif unutkanlık ve dalgınlık için gargarayı öneriyor. Peki, bu nasıl bir gargara? Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yaşamış İbn-i Şerif'in hastalıklara karşı sunduğu tedavi yöntemleriyle bir çok insanın derdine derman olduğu biliniyor. Gençliğinden itibaren tıpla ilgilenen ünlü hekimin dalgınlık ve unutkanlık için verdiği formüller doğal yoldan şifa arayanlar tarafından araştırılıyor. İBN-İ ŞERİF'İN DALGINLIK VE UNUTKANLIK TEDAVİSİ İlaç olarak önce hukne (şırınga) yapılır ve eyaric-i faykara ile şahm-ı hanzal verilir. Daha sonra gargara yaptırılır. Akırkarha bitkisi ve mevizec ve hardal ve kebere kökü (döğülmüş ve elenmiş olmalı) balla karıştırılır, abkameyle ezilerek gargara yapılır. Abkame bulunmazsa sirke ile ezilir. Hastaya ayrıca her sabah iki dirhem macun-ı lübban verilir. Macun-ı lübban: Günlük ve eğir topalak ve dar-ı fülfül (uzun biber otu) ve zencebil her birinden eşit miktar alınıp dövülüp elenir. Sonra üç misli kefi alınmış balla karıştırılır ve arpa içinde kırk gün bekletilir. Kullanımı iki dirhemdir. Gıda olarak piliç kalyesi ve ceviz yağıyla hazırlanan nohud-ab yemeği faydalıdır.
Ünü sınırları aşmış Osmanlı Hekimi İbn-i Şerif unutkanlık ve dalgınlık için gargarayı öneriyor. Hastalıklara karşı doğal tedavi yöntemleriyle binlerce insanın derdine derman olan İb-i Şerif çağın hastalığı unutkanlık için farklı bir reçete uyguluyor. İşte beyni korkutan unutkanlığın şifası...

Unutkanlık ve dalgınlık günümüzün en çok şikâyet edilen konularından. Çünkü unutkanlık hem iş hem de özel hayatı olumsuz etkiliyor. 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı Devleti'nin önemli hekimlerinden İbn-i Şerif'in kaleme aldığı Yâdigâr adlı tıp kitabında unutkanlık ve dalgınlık için özel bir reçete bulunuyor. Hastalıklara karşı önerdiği doğal tedavi yöntemleriyle döneminin şifacısı olarak bilinen İbn-i Şerif unutkanlık ve dalgınlık için gargarayı öneriyor. Peki, bu nasıl bir gargara?

Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yaşamış İbn-i Şerif'in hastalıklara karşı sunduğu tedavi yöntemleriyle bir çok insanın derdine derman olduğu biliniyor. Gençliğinden itibaren tıpla ilgilenen ünlü hekimin dalgınlık ve unutkanlık için verdiği formüller doğal yoldan şifa arayanlar tarafından araştırılıyor.

İBN-İ ŞERİF'İN DALGINLIK VE UNUTKANLIK TEDAVİSİ

İlaç olarak önce hukne (şırınga) yapılır ve eyaric-i faykara ile şahm-ı hanzal verilir. Daha sonra gargara yaptırılır.

Akırkarha bitkisi ve mevizec ve hardal ve kebere kökü (döğülmüş ve elenmiş olmalı) balla karıştırılır, abkameyle ezilerek gargara yapılır. Abkame bulunmazsa sirke ile ezilir.

Hastaya ayrıca her sabah iki dirhem macun-ı lübban verilir.

Macun-ı lübban: Günlük ve eğir topalak ve dar-ı fülfül (uzun biber otu) ve zencebil her birinden eşit miktar alınıp dövülüp elenir. Sonra üç misli kefi alınmış balla karıştırılır ve arpa içinde kırk gün bekletilir. Kullanımı iki dirhemdir.

Gıda olarak piliç kalyesi ve ceviz yağıyla hazırlanan nohud-ab yemeği faydalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcehurhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.